Om oss

Farmtek er et firma som holder til i Sandefjord, Vestfold. Vi spesialiserer oss på lys og vekstsystemer til urbant landbruk, veksthus og gartnerier, med akvaponi i fokus.

Hvorfor brenner vi for dette?

Aquaponi er på ingen måte noe nytt fenomen. Selve begrepet dukket opp rundt 1970, men man gå så langt tilbake som til aztekerne og finne små øyer i elvene hvor de grodde grønnsaker ved hjelp av det næringsrike slammet fra elven. Noen endringer har jo selvfølgelig blitt gjort rundt selve prosessen men med dagens teknologi, men ideen er den samme.

Så kommer jo spørsmålet. Hvorfor starte opp igjen nå? Er det ikke bra nok å gjøre det slik vi gjør i dag, slik våre foreldre og dere foreldre før dem gjorde det? Jo! Vi støtter godt “gammeldags” , økologisk jordbruk fullt og helt! Problemet er jo bare det at vi på verdensbasis begynner å bli alt for mange mennesker. Det er rett og slett ikke nok plass til å produsere all den maten vi trenger, og spesielt ikke hvis vi ønsker å kunne bevare det lille av naturlige grøntarealer vi har igjen i byene og områdene rundt. Så da tenker vi , hvorfor ikke gro i høyden? Med dette konseptet kan hvem som helst bli bonde. Du kan sette opp og gro i garasjen, kjelleren, loftet, kanskje du har tilgang til et gammelt kontorbygg eller et lite skur? Mulighetene er uendelige! Og vi trenger ikke ta mer plass enn vi allerede gjør. Det er en rask og enkel måte å produsere næringsrik mat på uten å måtte importere fra utlandet eller kjøre den halvveis gjennom landet. På toppen av dette gjør man det uten bruk av kjemikalier og med et veldig lavt energiforbruk.

Bruksmuligheten er mange! Se for deg et slikt oppsett på skoler eller i barnehager rundt om i landet. At våre små, nysgjerrige barn kan få komme helt innpå prosessen med å gro mat, kjenne på det, smake på det ,føle eierskap til det vi putter i oss. Ha oppsett på sykehjem slik at man kan lage næringsrike, gode smoothier til de med dårlig helse og matlyst samtidig som selve produksjonen av maten kan bli et prosjekt å delta i for dem av beboerene med overskudd og interesse.

For oss er dette drømmen om å kunne gjøre en forskjell. Vi er stolte over hva de som kom før oss har fått til, men ser også at det er på tide med endring. Derfor mener vi at det vi nå kommer med kan være et alternativ til dagens måte å gjøre ting på. Både i stedet for og i tillegg til. Det vil kunne gi flere av oss muligheten til å bidra til at vi med stolthet kan si at dette produserer vi selv, rett nedi gata. Man trenger ikke lenger være så heldig å bli født inn en familie med gård for å kunne leve ut drømmen om å bli bonde. Man kan produsere hjemmefra enten for å levere til nærbutikkene eller om man ønsker å gjøre det i mindre skala kun for å produsere til egen familie. Som sagt, mulighetene er mange!

Vi håper dere vil bli med på vår reise mot en mer bærekraftig verden.

-Farmtek.

Fordeler med våre systemer

  • Avfall fra fiskeoppdrett gir næring til planteproduksjon.
  • Hele 90% mindre vannbruk og 70% mindre energibruk.
  • Plantene vokser opptil 3 ganger så raskt.
  • Akvaponi kan etableres hvor som helst, også i liten skala.
  • Ingen avrenning fra landbruk og ingen utslipp fra oppdrett.
  • Lokal produksjon av mat gir tilgang på frisk, nyhøstet og sunn mat som er trygt produsert.

Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne med å få prosessen i gang!

Print Friendly, PDF & Email